Slávnostne odovzdali Ferdinandovu bránu Starej pevnosti

16.12.2011 Komárno

Komárno 16. decembra (TASR) - V Komárne dnes slávnostne odovzdali zreštaurovanú pamiatku, Ferdinandovu bránu Starej pevnosti. Akt sa uskutočnil za prítomnosti ministra kultúry Daniela Krajcera, TASR informoval vedúci odboru vnútorných vecí, správy a pamiatok Mestského úradu v Komárne Ľudovít Gráfel.

\"Ferdinandova brána v Starej pevnosti z roku 1550 je najstaršou kamennou pamiatkou Pevnostného systému Komárna, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou a je na predbežnom zozname Svetového kultúrneho dedičstva,\" povedal Gráfel s tým, že reštaurovanie vstupnej brány sa realizovalo pod vedením akademického sochára Ondreja Csütörtökiho s finančnou podporou Ministerstva kultúry (MK) SR. \"Vo štvrtok (15.12.) som rokoval so štátnym tajomníkom zodpovedným za kultúru Ministerstva národných zdrojov Maďarskej republiky Gézom Szőcsom o tom, že spoločnými silami presadíme, aby sa Pevnostný systém Komárno-Komárom dostal konečne do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO,\" zdôraznil okrem iného vo svojom vystúpení minister kultúry.

Po vpáde Turkov do Uhorska sa v roku 1546 začal stavať obranný bastiónový systém reprezentovaný dnešnou Starou a Novou pevnosťou. \"Výstavbu pevnosti nariadil Ferdinand I. Habsburský, preto dostala brána jeho meno. Skladá sa zo vstupu a nad ňou sa nachádza pamätná tabuľa s erbom, s nápisom Ferdinand I. rímsky cisár. Pamiatka dlho chátrala, keďže bola v užívaní vojska, či už Rakúsko-Uhorska, potom Československa a od roku 1968 do 1990 tu bola Sovietska armáda,\" vysvetlil vedúci odboru s tým, že mesto nemá dostatok finančných prostriedkov, preto každý rok sa snažilo získať peniaze z MK na obnovu pamiatky z fondu Obnovme si svoj dom. \"Kompletne sme zrekonštruovali najmenší objekt pevnosti Pracháreň, kde sa zriadilo centrum informačnej služby. V priebehu troch rokov MK prispievalo aj na archeologický a stavebno-historický výskum,\" priblížil.

Návrhy na reštaurovanie brány boli pripravené už v roku 2008. \"V prvej etape v roku 2009 sme obnovili pamätnú tabuľu a v tomto roku sme reštaurovali celý vstup do Starej pevnosti. Na Ferdinandovu bránu MK prispelo v roku 2009 sumou 35.000 eur a tento rok sme dostali na obnovu 20.000 eur,\" ukončil Gráfel.
 

Vyberte región